Romeva_recursRaül Romeva demana a la Unió Europea que tingui un paper actiu per garantir la democràcia paraguaiana

L’eurodiputat per ICV i vicepresident del grup Verds/ALE, Raül Romeva, ha condemnat avui, en nom de la formació ecosocialista, la destitució de Fernando Lugo com a president del Paraguai. Romeva ha qualificat la destitució del fins ara president de “cop d’estat encobert” i ha demanat que tots els ministres de relacions exteriors de la UE “suspenguin relacions amb Paraguai fins a restituir la democràcia al país”. “Això ja ho hem viscut durant el cop d’estat d’Hondures, on la diplomàcia europea segueix mantenint relacions amb el país sense exigir les degudes condicions democràtiques”, ha recordat Romeva que també ha demanat que l’Estat espanyol retiri el seu embaixador igual que ha fet Artgentina.
Romeva ha explicat que farà arribar les demandes del seu grup a la Sra Ashton perquè digui “clarament que la Unió Europea es situarà al costat de UNASUR, Mercosur i l’OEA per tal de garantir la democràcia i que donarà suport al procés de cooperació regional sud-americà”. En aquest sentit, Romeva ha demanat que la UE tingui un “paper actiu” per garantir la democràcia paraguaiana. Finalment, Romeva ha traslladat s’ha solidaritzat en nom del seu grup amb les manifestacions de representants d’organitzacions gremials, socials, de camperols i d’indígenes que estan mostrant als carrers de manera pacífica el seu suport a Lugo.
El secretari general de la formació, Joan Herrera, es va posar en contacte el mateix divendres amb el secretari general del Frente Guasu i portaveu de les organitzacions contràries al cop d’estat, Ricardo Canesse. Herrera li va expresar el suport i la solidaritat de la seva formació, ICV, i va condemnar “la destitució del president per tractar-se d’un cop d’estat encobert que posa en risc les institucions democràtiques de tot el país”.
Romeva ha fet aquestes declaracions després que el divendres passat, el president del Paraguai Fernando Lugo va ser destituït pel Senat del seu país després d’un judici polític imposat per l’oposició, tot i de la presència d’una gran manifestació camperola que donava suport al govern. Com a conseqüència el vicepresident del Partit Liberal Radical Autèntic (PLRA), Federico Franco, ha assumit el poder del país.
Fuente: Iniciativa